Trump effect

Trump De grote vraag is of de Europese vastgoedportefeuille moet worden aangepast nu het Amerikaanse volk voor Trump als president hebben gekozen. 

Na de Amerikaanse verkiezingen zijn tot de beurzen alleen nog maar gestegen. Beursindexen breken nieuwe records en de waarderingen zijn historisch gezien torenhoog.

Wat heeft Trump beloofd?
  • - Belastingverlaging: effect (++) Het verhoogt op de korte termijn de economische groei en resulteert in een hogere inflatie.
  • - Investeren in conventionele energie: (+) Dit heeft een indirect tijdelijk positief effect.
  • - Productie terug naar de VS brengen: (-) Dit heeft een negatief effect. Maar zullen multinationals zich laten leiden door Trump!
  • - Investeren in infrastructuur: (+) Dit heeft een indirect positief effect op de economische groei in de wereld.
  • - Bilaterale handelsafspraken maken (-) Meer protectionisme heeft een negatief effect op de economische groei op de lange termijn.
Conclusie

Op de korte termijn kan Europa profiteren van meer economisch groei in de Verenigde Staten als gevolg van hogere investeringen en lagere belastingen. Dit resulteert vervolgens in hogere huurinkomsten in commerciĆ«le vastgoed. Dit positieve effect wordt vervolgens weer teniet gedaan als gevolg van hogere rentes. Kortom het kan per saldo resulteren in een klein positief voor commercieel vastgoed en een negatief effect voor residentieel vastgoed, omdat residentieel vastgoed  hogere rentes vertraagd dit kan vertalen in hogere huren.