Trump effect

De grote vraag is of de Europese vastgoedportefeuille moet worden aangepast nu het Amerikaanse volk voor Trump als president hebben gekozen.  Na de verkiezingen zijn tot nu toe alleen de beurzen nog gestegen.

Wat heeft Trump beloofd?
  • · Belastingverlaging: effect (++) het verhoogt op de korte termijn de economische groei en hogere inflatie.
  • · Investeren in conventionele energie: effect (+) Dit is een tijdelijk positief indirect effect.
  • · Productie terug naar de VS brengen: effect (-) normaliter heeft het een negatief effect maar zullen multinationals zich laten leiden door Trump. Waarschijnlijk niet.
  • · Investeren in infrastructuur: effect (+)  Dit heeft een indirect effect op de economische groei in de wereld.
  • · Bilaterale handelsafspraken maken (-) meer protectionisme heeft een negatief effect op de economische groei op de lange termijn.
Conclusie:

Op de korte termijn kan Europa profiteren van meer economisch groei in de Verenigde Staten als gevolg van hogere investeringen en lagere belastingen. Dit resulteert vervolgens in hogere huurinkomsten in commerciële vastgoed. Dit positieve effect wordt vervolgens weer teniet gedaan als gevolg van hogere rentes. Kortom het kan per saldo resulteren in een klein positief voor commercieel vastgoed en het heeft een negatief effect voor residentieel vastgoed, omdat residentieel vastgoed hogere rentes/inflatie slechts vertraagt kan doorrekenen in de huren.  

Continue Reading